Helpotusta huippuosaajien työlupaprosessiin ulkoistamalla
Viime aikoina mediassa on puhuttu paljon ulkomaalaisten huippuosaajien ja asiantuntijoiden palkkaamisen hankaluudesta ja varsinkin pitkistä työlupaprosesseista. Maahanmuuttovirastossa käytetään termiä "fast track" ... Really??? Onhan se nopea prosessi siitä, kun ollaan käyty tunnistautumassa, (24-48t noin yleisesti ottaen, jos kaikki paperit on kunnossa in a first place) joko Suomen suurlähetystössä jossain muussa maassa tai Suomessa Maahanmuuttoviraston palvelupisteellä, MUTTA....
Mikä sitten kestää?? Se on se prosessi ENNEN sitä tunnistautumista. Pullonkaula on pitkät jonot siihen itse tunnistautumiseen, mistä lupaprosessi Maahanmuuttoviraston mukaan alkaa. Eli ennen kuin siihen kuuluisalle "fast trackille" pääsee on tälläkin hetkellä kolmen kuukauden jono.
Olen myös kuullut puhuttavan siitä, että maahanmuuttoviraston tehtäväksi olisi hyvä määrittää myös muut maahantulomuodollisuuksien hoitamiset, kuten kotikunnan rekisteröinnit, pankkitilien avaamiset ym. avustusta. Millaiseksikohan se pullon kaula sitten muodostuisi ja kuinkahan kauan kaikkea pitäisi odottaa siinä tapauksessa.
Annetaan Maahanmuuttoviraston hoitaa ihan rauhassa oleskelulupa prosessit ja keksitään muunlaisia keinoja, miten helpotetaan ja nopeutetaan Asiantuntijoiden maahanmuuttoa, sopeutumista, integroitumista ja uuden elämän aloittamista meillä Suomessa.
Nämä asiat oli mielessäni jo useita vuosia sitten, minkä takia GMCFinland (Global Mobility Consulting Finland) Perustettiin. Miksi nämä asiat oli mielessäni? Olin juuri paluumuuttanut Suomeen, käynyt maahanmuuttoprosessit läpi muutamaankin eri maahan vuosien saatossa ja todennut, että kenenkään ei pitäisi kamppailla näiden asioiden kanssa yksin. Halusin auttaa.
Vuosia olemme palvelleet ulkomaalaisia yrityksiä, jotka ovat lähettäneet työntekijöitään eri projekteihin Suomeen. Nyt olen ilokseni huomannut, että myös Suomalaiset yritykset ovat heränneet tarpeeseen, että ns. Relocation Palveluita voi ostaa ja ulkoistaa. Human Resource tiimin ei tarvitse yrittää ymmärtää prosesseja, käyttää aikaa ja tehdä oman työn lisäksi näitä haastavia tehtäviä, vaan ne voi hoitaa alan asiantuntija ja Henkilöstöpuolen osaajat voivat keskittyä omaan työhönsä.
Prosessien tunteminen, prosessi muutosten kanssa eläminen, uusien sääntöjen, uusien lomakkeiden tunteminen vaatii oman työnsä, mutta tärkeintä tällä alalla on ymmärrys, myötätunto, positiivisuus ja itsensä asettaminen ulkomaalaisen sijaan. Miltä tuntuu olla yksin vieraassa maassa? Miltä tuntuu, kun ei ymmärrä mitään mitä ympärillä puhutaan? Mikä on tämä ihme kulttuuri? Miten perheeni voi kotimaassa? Miltä perheestä/puolisosta tuntuu, kun minä olen töissä kellon ympäri? Miten perhe pärjää? Kuka heitä auttaa, kun olen töissä? Mistä löydämme sopivan kodin perheen tarpeisiin? Mihin maksan parkkisakon? Miten niiltä vältytään? Miksi naapuri huutaa minulle roskiksilla? NÄMÄ on niitä tärkeimpiä asioita, mitä ei pidä jättää roikkumaan sen jälkeen, kun kaverille on saatu työlupa ja hänet on saatu Suomeen veronmaksajaksi. Useimmiten uusi ulkomaalainen työntekijä voi tuntea olonsa varsin yksinäiseksi omien ongelmiensa kanssa. Jos työntekijän perheen elämä uudessa maassa on liian haastavaa ja heitä ei auteta millään tavoin, riskinä on menettää juuri suunnattomasti resursseja vaatinut uusi työntekijä ja aloitettava koko homma alusta.
Me Suomalaiset olemme syntyneet Kela-Kortti kädessä, näin ei ole ulkomaalaisten kanssa. Useimmiten työnantaja saa nenilleen huolimattomasta työstä, tai lähinnä siitä, ettei tietoa vaan yksinkertaisesti ole. Let me explain; Ulkomaalainen työntekijä sairastuu, hän saa työterveydestä sairaslomaa, toimittaa työnantajalleen sairaslomatodistuksen, työnantaja hakee Kelasta korvausta. HYLKY. Miksi? Henkilö ei ole koskaan hakeutunut Kelan piiriin. Ei riitä, että uusi ulkomaalainen työntekijä maksaa veroja, kyllä, myös sosiaaliturvasta, mutta jos siihen sosiaaliturvaan ei erikseen haeta, ei myöskään korvauksia makseta.
Jos työnantajana olet sitä mieltä, että nämä kaikki kuullostaa kovin työläältä ja tuntuu siltä, että omat resurssit eivät riitä ja nopeampi asioiden hoitaminen kiinnostaisi, niin ei kannata enää miettiä, että mitä tässä tehdään, vaan olla suoraan yhteydessä vaikka meihin. Asiat eivät ole niin monimutkaisia, miltä media saa sen kuulostamaan, asiat eivät kestä niin kauan, kuin puhutaan. Tarvitsee vain olla ihan pikkasen asioiden edellä, tietää mitä tehdä ja siihen ripaus ymmärrystä ja hyvää kommunikaatiota, niin kummasti alkaa asioita tapahtua, eikä se Ulkomailta rekrytoimisen peikon tarvitse pelotella enää.
Rohkeasti rekrytoimaan rajojen ulkopuolelta!
Mukavaa Lokakuun puoliväliä kaikille! Syysterkuin, Jenny